sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Viikon blogihaaste: Suosikkitehtävät

 

 


Tiian blogissa oli taas erittäin kivanoloinen haaste, jonka nyt ajattelin toteuttaa. Pari lukijaa joskus taisi kysyäkin, voisinko kertoa tarkemmin mitä ratsastustehtäviä Dixien kanssa teen, joten haaste onkin siis tosi ajankohtainen. Huomautan vielä, että en ole ammattilainen, saatan joistakin tehtävistä unohtaa jonkun oleellisen asian tms.

Pivottitehtävät. Nykyään melkeinpä joka ratsastus kerralla teen pivotteja.  Pivotti on liike, jossa hevonen kiertää paikallaan, takajalat astuvat ristiin ja taivutus on pivotista riippuen liikkeen suuntaan tai ulospäin. Pivotteja on kahdeksan, neljä oikealle ja neljä vasemmalle. Joka pivotti auttaa vähän eri asiaan. Ykköskakkoset esimerkiksi vaikka rentouttavat nuoria hevosia, mutta Dixien kanssa niillä saa ponia taivutettua ja muutenkin "heräteltyä" ja saamaan kantamaan itseensä. Pivotit auttavat myös laukkaan, mikä meille on ainakin todella tärkeää.

Päivästä riippuen katson, mitä on järkevää Dixien kanssa tehdä. Jos vaikka joltakin tunnilta on tarttunut joku kiva tehtävä mieleen, saatan tehdä sitä. Suosikkitehtäviini tällä hetkellä lukeutuu pivotti, josta lähdetään sidepassiin. Ensin teen siis yllä mainitun ykkös- tai kakkospivotin suunnasta riippuen ja sen jälkeen suoristan hevosen ja pyydän sen jalalla sidepassiin. Toinen jalkani on reilusti takana päin ja menosuunnan puolella oleva jalka taputtaa kevyesti. Kädet voivat auttaa, mutta tämän tehtävän pitäisi onnistua vain jalalla. Sidepassissa ratsastajan on myös muistettava istua keskellä, kun siinä helposti alkaa istua vinossa. Nimimerkillä kokemusta on ;) Hyvän sidepassin jälkeen siirryn käyntiin tai raviin, mutta jos sidepass ei onnistu, aloitan koko tehtävän uudelleen pivotista.

Sidepass ja ratsastaja ja hevonen kuin kaksi marjaa, vinoja kummatkin. Ja tässä kuvassa käytän käsiäni liikaa, Dixie kun osaa tehdä sidepassit niin hyvin niin täytyy vaan yrittää lakata varmistelemasta käsillä.

Sidepass ei ehkä ole kaikille tuttu termi, joten yritän parhaani mukaan selittää sitäkin. Klassisessa ratsastuksessa on pohkeenväistö, joka siis väistää sivulle mutta kuitenkin se saa edetä. Sidepass on suoraan sivulle ratsastettava liike. Piirsin vielä hienon paint-kuvankin lisäavuksi oudoille selityksilleni.



Sidepass on hyvä tehtävä Dixielle, koska se auttaa esimerkiksi punkemiseen. Minulla siinä tehtävässä haastavinta on saada Dixien säkä ylimmäksi. Vaikka pivotti ensin meneekin hyvin pyöreänä, sitten sidepassissa se pyöreys aina tuntuu katoavan, vaikka itse sidepass tulisikin hyväksi ja teräväksi. Tätä siis työstämme tälläkin hetkellä todella paljon. :)

Toinen tehtävä, josta pidän on taivutuskahdeksikot. Suorat linjat tehtävää tehdessäni käyn välillä aina pyörähtämässä kahdeksikolla, koska sillä on todella hyvät vaikutteet. Tällä tehtävällä saan Dixien aika hyvin pyöreäksi ja käyttämään kroppaansa paremmin. Kahdeksikon keskellä on muistettava aina suoristaa hevonen, ennen kuin siirtyy toiseen ympyrään. Tämäkin pitäisi tehdä pääpainoisesti jaloilla ja kädellä niin vähän kuin mahdollista.



Usein ratsastan myös jonkun "suunnitelman" mukaan, eli päätän, että vaikka lyhyille sivuille teen voltit ja pitkille sivuille siirtymiset. Kääntelen paljon ja haluan, että Dixie kääntyy jalasta, eikä punke mihinkään päin. Ihan perusjuttuja, käyntiä yritän säätää hiljaisemmaksi ja välillä pyydän lisättyä ravia. Joskus teen myös tötteröistä jonkun radan, missä teen aina siirtymän tai jonkun voltin, spinin tms. tötterön kohdalla. Kehittää huolellisuutta, kannattaa siis kaikkien kokeilla tehdä jonkinnäköinen rata ja treenailla sitä. :)

Tässäpä tämä, olisin vielä voinut kirjoittaa monista muistakin tehtävistä, mutta pivoteita, suoria linjoja ja kahdeksikkoja ollaan tässä nyt vähään aikaan eniten treenailtu, niin en viitsinyt muita alkaa pohtia. Ne selittäisin kuitenkin ihan väärin ja saattaa olla, että näissäkin tehtävissä voi olla jotain virheellisiä selityksiä. Mutta tämän ei ole tarkoituskaan olla mikään treenausopastus vaan ihan postaus siitä, mitä tehtäviä minä teen ja treenaan Dixien kanssa. :)

Piditkö? Mikä on sinun lempitehtäväsi?

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista, ihan vieras laji minulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos pidit ja toivottavasti onnistuin selittämään niin että lajia ei-niin-hyvin tuntevatkin ymmärtäisivät edes jotakin :)

      Poista
  2. Hyvä postaus :) En osaa sanoa omia lempitehtäviäni, mutta viime tunnilla menin JD:llä sulkuväistöä ja sulkutaivutusta, väistöä myös laukassa + laukanvaihtoja ja oli tosi mielenkiintoinen tehtävä! Vähän olin hukassa aluksi kun viimeksi ollaan noita sulkuja menty ehkä kaksi vuotta sitten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vau, sä teetkin vaikeita juttuja, ei vielä onnistuisi kyllä multa ja Dixieltä. :D Varmaan kiva tehtävä! :)

      Poista

Avaa suusi. :)